alto palancia agua

LA UNIÓ qualifica la campanya d'oli com una de les pitjors dels últims anys amb un descens de collita del 43% i una baixada incomprensible dels preus

HILARI ENSENYANT OLIVERES LA UNIÓ de Llauradors qualifica l'actual campanya d'oli d'oliva en la Comunitat Valenciana com a “molt desastrosa”, a causa d'un descens en la collita d'oliva en el conjunt de les zones productores del 43% (-70% Castelló, -40% València i -20% en Alacant) i un descens en els preus malgrat això del 24% en relació a la passada.

 

Les dades de producció reflecteixen que la campanya podria situar-se en una quantitat d'al voltant de les 20.000 tones, que és més baixa de l'estimada al setembre del passat any pel Ministeri d'Agricultura. Les xifres indiquen que decreix tant la producció d'olives com la d'oli, però la baixada es més evident en quilos d'oli ja que els rendiments han sigut fins a un 25% inferiors als de la campanya anterior

Aquest descens no obstant això és irregular depenent de les diferents zones productives. A les comarques de Castelló s'esperen recol·lectar unes 3.700 tones, la qual cosa suposa un descens de producció de quasi el 70%. A la baixa collita prevista cal sumar els efectes negatius de la pluja i el vent que va malbaratar-la encara més.

A la província de València de mitjana tenim una disminució respecte la campanya passada del 40%, estimant-se en una producció de 6.287 tones, encara que hi ha alguna diferència entre les comarques de més al nord o les situades més al sud.

A la província d'Alacant és on més s'observen aquestes diferències. En la totalitat s'ha estimat una producció mitjana de 10.320 tones, la qual cosa suposa una reducció del 20% sobre la passada. Aquesta producció ha sigut desigual segons comarques, així per exemple a l'Alcoià o al Comtat, la reducció seria del 30%, mentre que al Vinalopó tenen una producció semblant a l'anterior.

Les dades de producció mundial i estatal són bastant diferents als de la nostra comunitat autònoma. El Consell Oleícola Internacional va estimar un descens productiu a la fi de novembre d'un 5,5%, mentre que en el global de l'Estat espanyol la collita puja quasi un 27%.

Preus

Els productors de la Comunitat Valenciana traslladen la seua preocupació i ràbia perquè malgrat eixa baixada tan rellevant de la collita, els preus de l'oli d'oliva verge extra són sensiblement inferiors als de la campanya passada, concretament de mitjana un 24%. S'ha estimat que existeix més producció de la real i per tant els preus s'estan fixant sobre una producció estimada no real.

I la indignació arriba encara més lluny quan comproven que els preus que perceben els llauradors d'Itàlia, Grècia o Tunísia són superiors als nostres. El quilo d'oliva verge italià per exemple es paga un 22% més car que el nostre quan allí també tenen un descens de collita superior al 38%.

Si les dades de les cotitzacions els traslladem a la renda -als diners que ingressaran els productors valencians d'oli-, veurem com els ingressos seran un 40% inferiors a la campanya passada, passant de més de 35 milions facturats a només 20.

20181102 camideConquesta 945x222

Escolta'ns

 

 

drcas1u2

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació