Sense brúixola: Visitem de la mà i amb la veu d'Agustí Chaler el país dels aiatol·làs. La república Islàmica de l'Iran,

01ShirazSense brúixola: Agustí Chaler ens porta avui a una zona del món convulsa des de fa molts anys, però alhora fascinant per les seves gents, cultura i naturalesa. Visitem de la mà i amb la veu d'Agustín el país dels aiatol·làs. La república Islàmica de l'Iran.

 

1SHIRAZnasir al mulk pink mosque 5

La República Islàmica de l'Iran (el nom oficial de l'Iran) és un estat de l'Orient Mitjà que, des de l'I mil·lenni a.C fins al segle passat (1935) era conegut com a Pèrsia. En l'actualitat, encara continua utilitzant-se en segons que sectors aquesta designació, encara que cada vegada està en més desús. Es considera que l'Iran és, juntament amb l'Iraq, el bressol de les civilitzacions més antigues de la història de la humanitat.

Teheran és la capital de l'Iran i el centre polític i econòmic de l'estat. Situat al nord del país, als peus dels Montes *Alborz, és coneguda com una de les ciutats més importants del món islàmic. La seva població és d'aproximadament 8 milions i mig d'habitants i, d'altra banda, és en la capital on es concentren més de la meitat d'indústries de l'Iran. El país té una extensió que triplica a Espanya i compta amb prop de 85 milions d'habitants.

La geografia de l'Iran és dominada per l'altiplà *irania, encara que també existeixen diverses cadenes muntanyenques com els Montes *Elburz. El clima és majoritàriament continental desèrtic, encara que en la costa de la Mar Càspia predomina el clima subtropical.

Aquesta república tan peculiar, “el país de l'els aiatol·làs”, on són musulmans però no àrabs, sinó perses i on l'idioma no és l'àrab, sinó el *farsí, és fascinant en molts aspectes. Extraordinàries riqueses naturals i culturals encara que cal respectar les seves estrictes lleis i costums especialment referent a la religió i els preceptes femenins.

011Iran 20131005Persepolis.000003Persepolis 2093

Abyaneh unesco village

DSC 0011

DSC 0139

DSC 0308

DSC 0492

KASHAN borujerdiha historical

KASHAN Sultan Amir Ahmad Bathhouse

Mashhad iman reza1

Mashhad iman reza12

masshad1 Imam Reza

miniaturist isfahan

20181102 camideConquesta 945x222

ash

TV Castelló

ALTO PALANCIA ACTIVATE

ap.BANNER ACTIVATE.300x300px

ap.BANNER GASTRONOMÍA.300x300px

Escolta'ns

 

 

covid-amics

banner proximitatgris

Utilitzem cookies propies i de tercers per a millorar l'experiencia de navegació. Si segueix navegant entenem que accepta el seu us. Més informació